Alt du trenger å vite om råkakao
Hva er egentlig råkakao, og går det an å lage sunnere, men god kakao, brownies eller sjokolade?
Nedenfor har vi samlet alt du trenger å vite om rå kakao i tillegg til våre favoritt snackingoppskrifter.
SUPERNATURE RÅKAKAO - HELT RENT. HELT RÅTT.
Vi elsker sjokoladesmaken i alle mulige former, fra en rykende deilig kopp med kakao, til en uimotståelig, saftig raw cake, sjokoladekake, sjokoladekuler, snacks og kakaosmoothie. Ja, vi spiser helst noe med sjokoladesmak hver eneste dag. Men visste du at sjokoladesmaken kommer fra kakaobønnen, og at kakao faktisk er en plante? Fordi vi elsker sjokolade er vi også opptatte av å dra nytte av alle næringsstoffene som naturlig finnes i kakaoplanten – og det er ikke så rent få, så lenge kakaoen kommer i dens naturlige form, nemlig råkakao.
Da lurer du kanskje også på hva som er forskjellen på kakao og råkakao, hvordan den blir til himmelsk sjokolade, og hvordan du kan gjøre kakaoen eller sjokoladen litt sunnere? Kanskje er du også interessert i hvordan kakaobønnen blir til nibs, masse, smør og pulver? Kanskje trenger du litt inspirasjon til nye, digge sjokoladefylte oppskrifter? Da er det bare å lese videre!
HVA ER FORSKJELLEN PÅ RÅ KAKAO OG KAKAO?
Den største forskjellen på rå kakao og kakao er ikke ingrediensene - men hvordan kakaoen har blitt behandlet.
Sjokolade kommer i mange ulike former - felles for dem er kakao. Kakao lages av kakaobønner som vokser på trær, og inneholder en rekke stoffer som gjør at den klassifiseres som supermat. I sin opprinnelige form er kakao blant annet rik på:
Magnesium
Fiber
Protein
Antioksidanter - polyfenoler
Dette er næringsstoffer vi helst vil ha i oss når vi spiser god sjokolade, eller drikker en kopp kakao!
NOT ALL COCOA IS CREATED EQUAL
I tradisjonell fremstilling av kakaopulver ristes kakaobønnene vanligvis i 10-30 minutter på en temperatur mellom 120-130 grader. I fremstilling av rå kakao blir ikke bønnene brent - kun soltørket og fermentert. Dette er en prosess som gjør at de aller fleste næringsstoffene fra kakaoplanten bevares. Råkakao inneholder derfor alle de gode næringsstoffene som naturlig finnes i kakakobønnen.
Kakao har en rik og fyldig sjokoladesmak, men er fra naturens side veldig bitter. Tradisjonell sjokolade er derfor ofte tilsatt mye sukker, fløte eller melk. Lager du derimot hjemmelaget sjokolade, eller kakao med råkakao kan du selv bestemme type og mengde søtning- du bestemmer selv hvor søtt du vil ha det.
Som med kaffebønnene er det også forskjell på kakaobønnene. Vi i Supernature har lett lenge etter den perfekte kakaobønnen og landet på en vi mener er den aller beste. Vår råkakao er laget av kakaobønnen Criollo. Den er kjent som Rolls Roycen i kakaoverdenen, for sin premium smak og kvalitet. Så fort du åpner posen fra Supernature vil du kjenne den himmelske lukten av sjokolade.
God smak og gode næringsstoffer - det er derfor vi digger rå kakao og lager oss en kopp med vårt kakao- superpow(d)er nesten hver dag. Vil du prøve selv?
Oppskrift på sunnere helt rå kakao på 1, 2, 3
Alt du trenger for å lage deg en kopp sunn rå-kakao-kakao er:
½ ts kanel
½ ts vaniljepulver (hvis du har)
1 liten klype Supernature himalayasalt
2 dl melk eller mylk
3 ts kokosblomstsukker, eller annen søtning (kokossirup, dadler, stevia). Husk at jo mer sukker, jo søtere blir den. Du bestemmer selv hvor søt du liker den.
Bland alle ingrediensene med en visp og varm forsiktig – så enkelt er det. Du kan varme den helt opp, men ønsker du å beholde den rå anbefaler vi kun litt lunk.
HVORDAN LAGE SUNN OG NÆRINGSRIK SJOKOLADE?
Kakaosmør + kakaomasse for better chocolate. Og for sjokolade hver dag. Nuff said.
Men vi sier likevel litt til. Råkakaoen fortjener nemlig all den skryten den kan få. Ikke bare fordi råkakao er bra for tunga, men kanskje aller mest for de gode næringsstoffene den generøst deler med deg - for eksempel fiber, magnesium og protein. Når du lager sjokolade selv kan du også selv bestemme hvilken og hvor mye søtning du trenger.
La oss gå over til hvordan. Her har vi gjort det enkelt for deg:
1. Én pakke Supernature kakaosmør og én pakke Supernature kakaomasse smeltes i vannbad, før du raskt rører inn 80 g kokosblomstsukker, 1 ss kokossirup/honning (her kan du bytte ut søtning med det du liker best, fibersirup, stevia, det finnes mange muligheter) og 1 ts vaniljepulver.
2. Hell i en form med litt høye kanter og add all den gode supertoppingen du kan tenke deg - som bipollen, gojibær, kokosflak, kakaonibs, nøtter, lakrispuver, himalayasalt, tørket mango og/eller tørket bringebær.
3. Sett i kjøleskapet, og ta frem når du blir sjokofysen. Psst! Den holder seg best om du oppbevarer den i kjøleskapet eller fryseren.
VEIEN FRA KAKAOTREET TIL DITT KJØKKEN
1. Kakaotreet
Kakaobønner vokser på trær. Fruktene på kakaotreet er rundt 500 gram tunge, og i fruktmosen sitter 20-50 kakaobønner. Se så fine de er!
2. Kvalitetsbønnen Criollo
Kakaobønnen er kakaotreets frø. Det finnes ulike typer kakaobønner. Criollo er den mest eksklusive kakaobønnen, og er kjent for sin premium kvalitet. Råkakaoen fra Supernature er laget av Criollo.
3. Supernature Råkakaonibs
Rå, oppdelte kakaobønner hvor skallet er fjernet. Ingenting annet. Helt rå kakaobiter! Vi bruker de til topping på alt fra grøt til kaker og smoothie.
4. Supernature Råkakaomasse
Finmalte kakaobønner blir til en flytende masse som stivnes. Her er kakaosmøret fortsatt ikke skilt ut. Et must hvis du skal lage hjemmelaget sjokolade.
5. Supernature Råkakaosmør
Kakaofett som er kaldpresset fra kakaomassen, og som trives aller best sammen med kakaomasse når du lager hjemmelaget sjokolade. Kakaosmør er også perfekt i hjemmelaget body butter, eller om du vil prøve deg på hvit sjokolade?
6. Supernature Råkakaopulver
Det som er igjen av kakaomassen når kakaosmøret er skilt ut, og som derfor er det mest næringsrike av alle kakaoproduktene. Rikt på protein, fiber og magnesium, det er derfor vi kaller det super-powder. Bruk råkakaopulver alle steder du vanligvis bruker kakao, ingenting er feil. Til smoothies, til en varm kopp kakao, til rawkuler, til rawkaker, i en chiapudding osv osv osv osv osv.